Vyhledávání

Kontakt

Pavel Kupeček

777 667 283

kupino@centrum.cz 19rrpribram@gmail.com

Letní tábor 2008

01.09.2008 00:00

Tématem letošního tábora byla hra na misionářské týmy u indiánského kmene Yawalapitů z Jižní Ameriky a byl plný zážitků a zajímavých činností. Zúčastnilo se ho 42 dětí. 

Zahájili jsme tradičními icebreakers hrami, kdy se jednotliví lidé z týmů vzájemně poznávali pomocí legračních úkolů (např. netradičním způsobem konzumace jídla, házením vajíčka, podáváním mokrého mýdla, hromadným lyžováním, apod.).

Proběhlo několik bojovek, kdy si týmy mohly vyzkoušet svou taktiku, odvahu a šikovnost. Jednou se snažily maskovat, podruhé pronikaly nepřátelskými pozicemi a jindy zas urputně bojovaly papírovými koulemi. Nechyběla ani tvořivá činnost, kdy jsme vyráběli zajímavé dárky pro „Yawalapity“. Mozkové závity se zapotily při učení a luštění šifer. Pak následoval povedený výlet parníkem. Menší chodci se dopravili z Orlíka na Radavu a zpátky do tábora putovali pěšky. Zdatnější chodci se doplavili až na Zvíkov a odtud se vydali také směrem k táboru. I když byly obě trasy náročné, zbylo na výletě dostatek prostoru pro různé úkoly, povídání a legraci, která pak narůstala úměrně únavě :-). Tábornické dovednosti si děti mohly procvičit na workshopech – učily se uzlovat, pracovat s mapou nebo s nářadím, rozdělávat oheň a poskytovat první pomoc. Proběhl i každoroční oblíbený turnaj v „plážovém“ ringu a počasí nám připravilo i příležitosti ke koupání.

Večerní programy byly jako vždy zároveň zábavné při hrách a scénkách, ale přitom i velmi poučné při vyučování a rozhovorech o křesťanských hodnotách. Novinkou byly tři workshopy s duchovní tématikou pro starší na téma chval, práce s dětmi a sdělování principů víry dalším lidem. Rovněž naše závěrečná indiánská slavnost zpěvů měla za cíl, aby jednotlivé týmy představily indiánům základní principy křesťanství tak, aby se naši Yawalapité dozvěděli, o co v křesťanství opravdu jde.

Díky bohatým odměnám nemělo napjatě očekávané vyhodnocení celotáborové hry žádné poražené a všichni mohli být spokojeni a užili si vybojovaných sladkostí.

Nejvýrazněji nepovedenou věcí z letošního tábora byl den odjezdu. Z důvodu nepříznivého počasí nebylo možno v připraveném rozsahu uskutečnit grilování na ohni pro děti a rodiče a předvést nejpovedenější scénky. Rovněž se nám nepodařilo přimět všechny děti, aby se dostatečně chránily před deštěm, za což se Vám tímto chceme omluvit.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem rodičům a ostatním pomocníkům, kteří nám tábor před zahájením pomohli postavit, a kteří nám i přes nepřízeň počasí poskytli pomoc při jeho bourání a sklízení.